| blog personal. cu și despre poezie. literatură. cărți. jurnal. călătorii. despre frumos și tot ce-mi mai vine prin cap. |

marți, 2 noiembrie 2010

selecţii din DE CE IUBIM FEMEILE de Mircea Cărtărescu

Atât persoana lui în sine (Mircea Cărtărescu), cît şi ceea ce a publicat, a fost permanent un "subiect de dispută între critici"... şi, da, între oricare alte persoane.
Indiferent de modul în care e apreciat, postez mai jos selecţii din - "De ce iubim femeile".

(Mie îmi place firescul ce-l caracterizează.)

• Nu poţi face nimic ca să ai stil. Pentru că stilul nu îl ai, ci îl eşti.
• Cred, pur şi simplu, că sexul însoţit de intimitate este mai bun decât cel fără intimitate.
• Dragostea ca sentiment este uneori un inhibitor al sexualităţii, iar fidelitatea devine greu de suportat în pat. Sexul implică o profundă îngustare a conştiinţei, o coborâre adânc sub convenţiile sociale şi etice, o eliberare de tabu-uri, de dezgust, o căutare a plăcerii în interzis şi perversiune. Dragostea, cu puternica ei componentă culturală, tinde şi ea să fie înlăturată în cele mai intense momente ale actului sexual, ca parte a carapacei cerebrale ce ne acoperă nuditatea.
• Cred că sunt ţicnit: uneori iubesc câte un tablou atât de tare, încât literalmente îmi vine să dau spargere la muzeu şi să plec cu el.
• Azi ştiu că a fi matur, a fi om întreg, nu înseamnă altceva decât a înţelege că eşti rău, fundamental şi dincolo de orice altceva.
• Nu putem şti niciodată cum vede lumea altcineva: poate că tu vezi albastru un lucru pe care eu îl văd roşu, dar, fiindcă tu numeşti acea culoare tot roşu, nu voi afla niciodată ce vezi tu cu adevărat...
• Exist pentru că mă caut pe mine însumi. Nu mă caut ca să mă găsesc: faptul că mă caut pe mine însumi este semnul că deja m-am găsit.
• Oamenii au uitat cu totul că li s-a făcut un dar copleşitor: cel de a exista în minunea lumii, de a fi vii, de a fi conştienţi de sine. Ei nu-şi mai pun niciodată întrebări ca: de fapt, cine sunt eu? Ce rost am pe lume? Oare mi s-a dat minunea că pot vedea şi auzi doar ca să fiu şofer de autobuz sau să fac reclame? Oare n-am să mor fără să fi făcut nimic pe lumea asta ?
• Iar la mare nu fac dragoste decât o singură dată, de obicei în ultima noapte, cu o femeie pe care-abia o cunosc, mereu alta şi de fapt întotdeauna aceeaşi, pentru că ea pentru mine este doar marea.

Şi la final, partea pe care, probabil o cunosc toţi, o puteţi citi aici:
http://agonia.ro/index.php/prose/116176/index.html .

12 comentarii:

 1. neapărat am să citesc Cărtărescu. uf, am atîtea pe listă.
  (de unde iai cărţile)

  mf

  RăspundețiȘtergere
 2. o să reuşeşti tu! nu-ţi fie frică.
  (cărţile le iau de la bibliotecă, dar foarte rar găsesc ceea ce vreau eu.
  din contemporanii mai nimic...
  citesc şi la pc. scot cărţi de pe net. dar dacă e prea mare, e obositor..
  asta, fără îndoială că la pc..)

  diana

  RăspundețiȘtergere
 3. diana,
  cu aceeaşi problemă mă confrunt şi eu. nu găsesc respectivele cărţi. :(
  de pe net am scos şi eu...şi sunt adevărate delicii literare, dar eu nu pot citi la pc. nu pot!! :((
  e altfel cînd simţi plăcerea de a ţine în mînă o carte. şi bibliotecile, uf...

  RăspundețiȘtergere
 4. şi ceea ce-i haios :D e că majoritatea cărţilor din biblioteci sunt în rusă sau chirilică

  numai în Chişinău mai are loc o "aprovizionare" normală.. şi asta încă doar în bibliotecile mari

  RăspundețiȘtergere
 5. Cu cat citesc ceva de Mircea Cartarescu cu atat dispretul meu fata de el creste...si creste indeajuns de mult incat sa urasc orice cuvant ce si-l revenidica in Levanul si in De ce iubim femeile.

  :)Oricum, fiecare cu parerea lui.

  RăspundețiȘtergere
 6. da, fiecare cu părere sa.
  cred eu, însă, că el e minunat.
  nimeni nu îndrăzneşte să fie atît de sincer, să fie atît de criticat şi totuşi să nu se retragă..
  am postat mai sus linkurile a două interviuri cu el.
  dacă le citeşti, poate te vei convinge un pic.

  mulţumesc de vizită.

  diana

  RăspundețiȘtergere
 7. :)) Cartarscu, tot timpul a provocat reactii la extreme, chestia asta am remarcat-o de fiecare data si nu stiu cum sa o interpretez. Pur si simplu, ori iti place ori nu... ceea ce mi se pare destul de democratic :)).

  Eu tot timpul am recomandat Cartarescu si Paler cand a venit vorba de literatura contemporana. In ceea ce il priveste pe cartarescu sunt la zi :)) "Frumoasele straine" are un umor atat de fin si atat de negru incat este foarte greu sesizabil si digereabil, insa ce mi-a placut cel mai mult a fost stilul asta direct de a spune/descrie lucruri. "De ce iubim femeile" mi se pare o "culegere" de personaje feminine prezente in cartile anterioare privite din alta perspectiva(Gemenii (Gina si Livia) - care mi-a placut cel mai mult , REM - extrem de interesant, Levantul ... ). Eu iti recomand Gemenii (se gaseste in volumul "Nostalgia" sau varianta mai veche a volumului... "Visul"). De Paler am citit pana acum doar "Calomnii Mitologice"....

  RăspundețiȘtergere
 8. :D ştii, mie îmi place că reuşeşte să provoace "reacţii la extreme" în rîndurile criticilor.
  admir asta.

  mulţumesc pentru sugestiile tale.
  eu din Cărtărescu am citit doar "De ce iubim femeile", iar restul poezie..
  nu am de unde să iau cărţi........
  o să mă apuc să citesc la pc, probabil.

  thx.

  diana

  RăspundețiȘtergere
 9. am ajuns sa spunem "nu am de unde sa imi iau carti... " sincer pana nici eu nu mai am de unde, biblioteca de la liceu s-a desfiintat, bibliotecile de prin oras si-au facut un obicei in a nu mai imprumuta carti ... numai la sala de lectura... se duce naiba totul si nici nu ne dam seama cat de repede se produce fenomenul. Te pot pune eu in posesia volumului "Visul" (the real one).. daca il vrei imi poti spune pe nicu.liviu@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
 10. mi-ar plăcea s-o citesc, dar, din păcate, nu sunt din România...

  RăspundețiȘtergere

critica perfecţionează